Het kabinet heeft besloten om de individuele maatregelen van de intelligente lockdown langzaam te versoepelen. De ruimte die is geschapen door ons gedrag en de maatregelen die zijn genomen geven de mogelijkheid om de economie weer een stapje naar het nieuwe normaal te laten zetten.
Fijnstof en het COVID-19 virus
Momenteel worden er studies verricht naar de gevolgen van fijnstof in de lucht voor de verspreiding van virusdeeltjes. Logisch, want de regio’s waar de meeste slachtoffers te betreuren zijn, zijn de regio’s met de grootste luchtverontreiniging. De maatregelen zijn dus effectief gebleken en een van deze maatregelen was het stopzetten van het vliegverkeer. Weliswaar was de reden van de stopzetting niet de luchtvervuiling maar het beperken van de bewegingsvrijheid van mensen, het draagt wel bij aan het resultaat. We hebben sinds half maart een mooie heldere lucht, onze (klein)kinderen zien er weer gezond uit, we hebben minder astmatische klachten en niemand hoeft zich druk te maken over de vraag waar we dit jaar op vakantie naar toe zullen vliegen.
Wat is er eigenlijk bekend over de uitstoot van stik- en fijnstof door vliegtuigen?
Over de uitstoot van stik- en fijnstof door vliegtuigen is vrijwel niks bekend. Het valt op dat er bijna geen onderzoek wordt gedaan naar dit fenomeen. De één zal dit verwonderen, de ander zal het niet meer dan normaal vinden. Bij de beleidsbepalers is er blijkbaar weinig behoefte aan inzicht, totdat er ineens meer slachtoffers in een beperkt tijdsbestek zijn, dan is het wel belangrijk genoeg om te onderzoeken.
Sportscholen worden niet gespaard
Wat daarentegen wel opvallend is, is dat de sportscholen niet gespaard worden. Door inspanning van de sporter kan het virus verder reiken dan normaal. Wat echter vergeten wordt is dat sport een bezigheid is die ons gezond en fit houdt en daardoor dus kan bijdragen aan een betere gezondheid en wellicht betere weerstand. De gemiddelde sportschoolbezoeker zal nauwelijks invloed hebben van het corona virus. Daarnaast kan natuurlijk iedereen voor zich bepalen of hij wel of niet naar de sportschool gaat om daar het risico van besmetting te lopen. Door alle tegenstrijdigheden zijn politieke keuzes soms moeilijk te volgen.
Doorgaan op de oude voet
Sportscholen mogen dus nog niet, maar vliegverkeer mag weer wel. Weliswaar met voorzorgsmaatregelen, maar is de afweging überhaupt gemaakt voor wat betreft de luchtverontreiniging en de invloed daarvan op de verspreiding van het virus? Het eerste bedrijf dat met een gigantische kapitaalinjectie gered moest worden was onze nationale(?) trots Air France KLM. Nauwelijks tegenspraak of fundamentele gedachtenwisseling. Niet eerst studie verrichten naar alle effecten en eventuele alternatieven. We gaan gewoon door op de oude voet. De studie naar fijnstof richt zich met name op de landbouw. Dat terwijl iedereen kan zien dat er, overal waar het vlieg- en wegverkeer is ingeperkt, een enorme verbetering van de luchtkwaliteit is.
Nu gedrag aanpassen voor de toekomst
Natuurlijk is het voor de politiek niet gemakkelijk en spelen er meer belangen; het is onmogelijk om het voor iedereen goed te doen. Als er ooit een kans was in de recente geschiedenis om een keuze te maken die niet gebaseerd is op politieke belangen maar op gezond verstand dan is het nu. Never waste a good crisis. Het gedrag van mensen aanpassen is moeilijk maar nu heeft de politiek de mogelijkheid om een gedragsverandering af te dwingen of in ieder geval te proberen dit te doen. Maak het minder aantrekkelijk om per vliegtuig (en ook per auto) te verplaatsen en zeker als het doel is om plezieruitjes te faciliteren. Laten we stoppen met (nutteloos en/of goedkoop) vliegen!
Reacties zijn gesloten