Op de dag waarop de Eerste Kamer zou stemmen over een wetsvoorstel dat een einde maakt aan de mogelijkheid om het pensioen van een dga in eigen beheer bij zijn bv op te bouwen, heeft de staatssecretaris zeer onverwacht en ongebruikelijk gevraagd om de stemming over dit wetsvoorstel uit te stellen. De reden voor dit verzoek is dat er vanuit de praktijk signalen zijn gekomen dat de toegezegde indexatie van pensioenrechten in één keer ten laste van de fiscale winst in het jaar van omzetting in een oudedagsvoorziening of het jaar van afkoop zou kunnen worden gebracht. Dat zou leiden tot een lagere winst of zelfs een verlies, met een vermindering van de geraamde belastingopbrengst als gevolg.
Omdat de staatssecretaris geen idee had wat de effecten van dit probleem konden zijn, heeft hij eerst onderzoek laten doen. Dat onderzoek is inmiddels uitgevoerd. Gebleken is dat het probleem helemaal niet bestaat. Het wetsvoorstel biedt de mogelijkheid om toekomstige indexatielasten ten laste van de winst te brengen bij afkoop of omzetting van de pensioenvoorziening helemaal niet. De toegezegde novelle, een soort aanpassingswetsvoorstel voor het eerder ingediende en door de Tweede Kamer aangenomen wetsvoorstel, bevat deze mogelijkheid voor een aantal gevallen wel.
Het gaat om gevallen waarin de pensioenvoorziening is verhoogd met de toekomstige indexatie en tegenover deze verhoging een actiefpost voor toekomstige indexatie op de balans is opgenomen. Die actiefpost mag bij afkoop of omzetting van de pensioenvoorziening ten laste van de winst worden gebracht. Bij afkoop mag dat ineens, bij omzetting in een oudedagsverplichting in een aantal jaren. De vorming van een actiefpost voor toekomstige indexatie doet zich alleen voor bij de overdracht van een pensioenvoorziening aan een ander eigenbeheerlichaam. Meer dan een storm in een glas water is er dus niet geweest.
De novelle zal eerst in de Tweede Kamer behandeld moeten worden voordat de Eerste Kamer over het gewijzigde wetsvoorstel kan stemmen. Duidelijk is dat de afschaffing van pensioen in eigen beheer in ieder geval doorgaat en dat het oorspronkelijke wetsvoorstel door alle ophef alleen maar vertraagd is. Wanneer het wel wordt ingevoerd? Eerder dan 1 april 2017 lijkt niet haalbaar, maar wij wachten af. Tot die tijd kan nog gewoon pensioen in eigen beheer worden opgebouwd.
Reacties zijn gesloten