Iedere ondernemer kent momenten waarop hij voor zijn bedrijf meer geld nodig heeft dan hij beschikbaar heeft. Denk aan de opzet van het bedrijf door een startende ondernemer of aan de investeringen van de ondernemer die zijn activiteiten wil uitbreiden of die activiteiten wil overnemen. De starter doet nog weleens een beroep op familie, maar meestal is de bank de eerste partij die dan wordt benaderd.
De Europese Centrale Bank hanteert minimale rentetarieven om banken te stimuleren kredieten te verlenen aan het bedrijfsleven. De ervaring van menig ondernemer is dat de bank vooral geld wil lenen als je het niet nodig hebt. Dan begint de zoektocht naar alternatieven. Eén van die alternatieven is crowdfunding. In plaats van één partij (de bank) te vragen om de benodigde financiering te verstrekken, ga je op zoek naar meerdere partijen (de crowd, of in goed Nederlands de massa) die ieder een deel van de financiering willen verstrekken.
Crowdfunding
Crowdfunding is een manier van geld bijeenhalen die door de opkomst van het internet snel is gegroeid. Het internet is immers bij uitstek geschikt om grote groepen mensen en dus potentiële investeerders te benaderen. In binnen- en buitenland zijn diverse platformen actief om geldverstrekkers en geldvragers met elkaar in contact te brengen, met meer of minder succes. Meestal werkt dat zo, dat een investeringsproject pas doorgaat als binnen de looptijd een bepaalde drempel is overschreden. Wanneer de potentiële investeerders bijvoorbeeld 70% van het gevraagde bedrag hebben toegezegd, gaat het project door. Wordt deze drempel niet gehaald, dan ontvangt de ondernemer geen geld.
Geen tovermiddel
Crowdfunding is niet even snel een projectje plaatsen en geld ophalen. U zult met een goed verhaal moeten komen om potentiële investeerders over de streep te trekken en u zult een adequate tegenprestatie moeten bieden. Denk daarom goed na voordat u uw aanvraag plaatst over wat u wilt financieren en hoe u dat wil doen. Zoekt u sponsors, kapitaaldeelname of financiers? Wat hebt u te bieden? Hoe lang hebt u het gevraagde geld nodig voordat u kunt beginnen met terugbetalen? Hoe groot zijn de risico’s? Kunt u duidelijk maken waarvoor u geld nodig hebt? Kunt u uw plan in een korte tijd duidelijk presenteren, zowel binnen uw eigen netwerk als daarbuiten? Waarom zou iemand in u of in uw onderneming moeten investeren?
Lastige vragen, maar voor een succesvolle financieringscampagne is het van belang dat u ze kunt beantwoorden.
Vorm je eigen crowd
Als u dan toch bezig bent met nadenken over uw financieringsaanvraag, denk dan ook eens na over wie uw optimale investeerder of financier zou zijn. Anders geformuleerd, formeer uw eigen crowd. Begin bij uw eigen netwerk. Dat is groter dan u denkt, en de drempel om te investeren is voor bekenden lager dan voor vreemden. Uw leveranciers en uw afnemers hebben een beter beeld van uw ondernemerskwaliteiten dan een willekeurige investeerder via een internetplatform. Daarom kunnen zij waarschijnlijk beter inschatten welke risico’s er kleven aan de investering. Daarnaast kunnen zij op meerdere manieren profiteren van hun investering, want als u groeit, zouden zij zomaar mee kunnen groeien. Familie en vrienden tenslotte zijn gemakkelijker te benaderen dan wildvreemden en staan daarom wellicht eerder open voor uw ideeën.
Netwerkfunding?
Wat vindt u van deze variant van crowdfunding? Zou u binnen uw netwerk durven vragen om een financiering of als financier willen optreden?
Reacties zijn gesloten