Voor je het weet is het weer zover: de derde dinsdag in september, ook bekend onder de naam Prinsjesdag. Dat betekent naast de presentatie van de jaarlijkse Miljoenennota, zeg maar de nationale begroting, traditioneel ook de presentatie van het Belastingplan. De vraag die ons bezighoudt is of in het Belastingplan 2016 nu eindelijk die aangekondigde grootscheepse herziening van het belastingstelsel wordt voorgesteld. Waar in andere jaren de inhoud van het Belastingplan vaak ruim van tevoren in ieder geval in grote lijnen bekend was, is het dit jaar opvallend rustig.
Het zal toch niet zo zijn dat wat als een herziening is aangekondigd beperkt blijft tot verlaging van de tarieven in de loon- en inkomstenbelasting en een beperking van de toepassing van het lage tarief in de omzetbelasting?
Dit is wat we nu weten1):
- De inkomensafhankelijke combinatiekorting en de kinderopvangtoeslag gaan omhoog om de arbeidsparticipatie van ouders met jonge kinderen te bevorderen.
- De arbeidskorting voor inkomens tot ongeveer € 50.000 gaat omhoog.
- De tarieven in de tweede en derde schijf van de loon- en inkomstenbelasting gaan circa 2%-punt omlaag. Daarnaast wordt de derde schijf verlengd waardoor het toptarief van 52% bij een hoger inkomen van toepassing wordt.
- De afbouw van de algemene heffingskorting wordt volledig.
- De forfaitaire vermogensrendementheffing van box 3 wordt aangepast door invoering van een regeling waarin het rendement per categorie kan worden aangepast aan in de markt gerealiseerde rendementen. Het tarief blijft 30%.
- Verder kondigt de staatssecretaris maatregelen aan die onbedoelde belastingontwijking door dga’s moeten tegengaan.
Dit lijkt toch te weinig om van herziening te spreken. Of moeten we de maatregelen van Autobrief 2 zien als onderdeel van de stelselherziening? Gezien het vereiste van budgetneutraliteit en de inhoud van de voorstellen houdt deze brief ook niet meer in dan wat aanpassingen.
We wachten af of er meer komt.
1) Brief van de staatssecretaris van Financiën aan de Tweede Kamer van 19 juni 2015 inzake belastingherziening, kenmerk AFP2015/512
Reacties zijn gesloten